Izbor na najdobra eko maska od elektronski otpad

Е Капитолијада 2021

Во насока на јакнење на јавната свест за заштита на природата и здравјето на луѓето, НУЛА ОТПАД во соработка со Капитол мол и Општина Аеродром поттикнуваат иницијатива за изработка на маски од електричен отпад кои ќе бидат презентирaни во форма на дигитална кампања на социјалните мрежи на Капитол мол под името Е-КАПИТОЛИЈАДА.

Во Изборот на најдобра еко маска право на учество имаат сите деца од Општина Аеродром, вклучувајќи ги сите градинки и училишта (основно образование,1-9 одделение).

Учесниците во Изборот на најдобра еко маска  ќе имаат за задача да изработат индивидуална креативна маска во која ќе имаат вклучено најмалку 3 стари и неисправни електронски и електрични уреди или стари и потрошени батерии.

Фотографија од направената еко маска треба да се испрати во директна порака на фејсбук профилот на Капитол Мол, заедно со уредно пополнета и потпишана пријава од родител/старател најдоцна до 01.04.2021год. до 16 часот.

НУЛА ОТПАД, за најдобрите три маски ќе обезбеди три главни награди. Од стручно жири ќе бидат доделени две награди, прва награда канон фотоапарат и втора награда паметен часовник, додека  една награда ќе биде доделена за најлајкувана фотографија на социјалните мрежи на Капитол Мол ( фејсбук + инстаграм) – гејмерски сет (слушалки, тастатура и глувче).

За категоријата најлајкувана фотографија важечки ќе бидат гласовите од објавата на фотографијата до 03.04.2021 – 12 часот.

Добитниците на наградите ќе бидат објавени на 05.04 во 12часот.

Кампањата е дел од низа на цели кои треба да се исполнат во општеството и заедницата и со тоа да се постават темелите на раст и развој и чиста и здрава животна средина за сите.

Правилник за учество

НУЛА ОТПАД НА МАКЕДОНСКО РАДИО2

Еколошки кампањи за подигнување на јавната свест за селекција и рециклирање на електронскиот отпад

Поблиску до граѓаните и чиста и здрава околина.

Под мотото “ Jа чуваме иднината на нашите деца, ја разубавуваме сегашноста” и “Предади старо за да си купиш ново”, Нула Отпад  со општествено одговорни компании како Техномаркет и Меркур организира еколошка кампања за правилен третман на електричниот и електронскиот отпад и отпадните батерии и акумулатори од домаќинствата.

Оваа акција опфаќа бесплатно преземање на старите нефункционални електрични уреди од домовите на граѓаните од страна на Нула Отпад кои за возврат ќе добијат ВРЕДНОСЕН ВАУЧЕР кој ќе имаат можност да го искористат за купување на нов производ во продажните места на тие компании.

Кампањата е во согласност со Законот за управување со овој вид на отпад според кој истиот не смее да се меша со останатиот отпад.

Ваквите кампањи ги вклучуваат граѓаните во мисија за заштита на животната средина и подигнување на јавната свест, истовремено понудувајќи им извесен бенефит како стимулација да бидат дел од решението, а не од проблемот.

Македонско Радио – Радио 2 или само Радио 2 е втората програма на Македонското радио кое е во склоп на Македонската Радио Телевизија. Со новата програмска шема, радиото се трансформира и емитува претежно рекреативно-забавна програма, програма од информативен тип со повеќе музички емисии и музика. Втората програма на Македонското радио се слуша во цела Македонија.

НУЛА ОТПАД ВО ЕКО БАЛАНС МТВ

Како да се ослободите од непотребната електроника?

Kако на лесен и безбеден начин физичките и правните лица да се ослободат од електронскиот отпад и отпадните батерии и акумултори кои ги поседуваат. Зошто не смееме овој отпад да го мешаме со останатиот отпад и зошто е важно рециклирањето за сите нас? Какви резултати се постигнуваат со еколошка едукација на најмладите и какви се соработките со општините и јавните комунални претпријатија?

ТВ магзинот ЕКОБАЛАНС на Македонската Телевизија  се емитува секоја сабота во 11.55 часот , единствениот и најдобар тв магaзин за екологија и заштита на природната средина. Со секогаш интересни содржини, новитети и несекојдневни теми ТВ магазинот допринесува во подигнувањето на нивото на еколошка култура и свест за заштита на животната средина кај населението.

Овој пат гостин Билјана Костадинова, маркетинг и едукатор во Нула Отпад.

Голем дел од грешките кои ги прави човекот кон природата, дел се заради неинформираност, дел заради неговото несовесно однесување.

Преку медиумите поблиску до граѓаните и чиста животна средина.

Информираме како на лесен и безбеден начин физичките и правните лица да се ослободат од електронскиот отпад и отпадните батерии и акумултори кои ги поседуваат. Што со стариот фрижидер, телевизор или лаптоп? Зошто не смееме овој отпад да го мешаме со останатиот отпад и зошто е важно рециклирањето за сите нас? Какви резултати се постигнуваат со еколошка едукација на најмладите и какви се соработките со општините и јавните комунални претпријатија? – ова се само дел од прашањата за кои јавноста беше информирана преку интервјуто кое заради пандемијата се реализираше на отворено, во природа,во паркот во Градскиот Трговски Центар.

ПРОГЛАСУВАЊЕ НА НАЈДОБАР СОБИРЕН ЦЕНТАР ЗА ОТПАД ВО УЧИЛИШТЕ И ОБЈЕКТ ВО ГРАДИНКА

Децата се директно засегнати и загрозени од загадувањето на животната средина и, за жал, тоа го осознаваат уште многу мали. Од училишните клупи и градинките се вклучуваат во екопроекти и активности со намера и тие да придонесат за некаква промена за подобро утре. Нивното неуморно учество во голем број еколошки активности, придонесува своите нови знаења и навики да им ги пренесат на своите родители и блиски. Така, децата стануваат нивни учители и заеднички можат натаму да истражуваат, но и да ги применуваат убавите навики и однесувањето кон животната средина. Затоа добро е што, преку разни екопроекти од градинките и училишните клупи, знаењето и навиките се пренесуваат во домот, а од домот и во општеството.

Во таа насока Нула Отпад во соработка на Општина Велес организираше едукативна кампања за правилна селекција на електронскиот отпад и постапување со истиот како и воспоставување на систем за управување на батериите во корпа за рециклирање на територијата на општината. На тој начин се превземаа правилни чекори во унапредување на едукацијата на децата и подигање на свеста на населението за заштитата на животната средина.

Директорот на Нула Отпад Г-дин Марјанчо Дамески ги награди најдобрите мали екологисти за 2020 година. Добитници на награди беа ООУ „Рајко Жинзифов“ од Долно Оризари, прво место,  второпрогласено беше ООУ „Блаже Конески“ и трето место ОЈУ Детска градинка „Димче Мирчев“.

 Наградените добија ласерски печатачи.

Видливи резултати од едукациите и акциите на Нула Отпад во соработка со општина Велес!

Здрава животна средина низ конкретно делување, зголемена свесност, но и совесност во однесувањето кон сé она што не опкружува, се само дел од чекорите кои обезбедуваат еколошки чиста и здрава средина.

Виртуелен саем за одбележување на Денот на Планетата Земја

(23.04.2020 – Скопје)

По повод Денот на Земјата, Американскиот Корнер организираше виртуелен саем на тема: Градење на одржлив животен стил.

Првпат Светскиот ден на планетата Земја е одбележан на 22 април 1970-та година во САД, а од 1992 година и во целиот свет. Денес го одбележуваат повеќе од 175 држави.

Целта на одбележувањето на „Денот на планетата Земја“ е да се подигне нивото на свесност кај нејзините жители за зачувување на животната средина, односно да укаже на загадувањето на воздухот и водата, радиоактивното зрачење и исцрпувањето на ненадоместливите енергенси.

На оваа тема се разменуваа информации на виртуелниот саем на кој учествуваше и Нула Отпад преку својот претставник Билјана Костадинова која говореше на темата “Градење на одржлив стил” .

По петминутното претставување на компанијата на секој од учесниците и нивните моментални проекти, во посебни виртуелни соби се дебатираше и се разменуваа интернационални искуства за подобро и порационално зачувување на ресурсите на Земјата, преку едноставни постапки на секој поединец, јавниот, приватниот сектор, училиштата и домовите.

Учесници на саемот и темите на кои зборуваа секој од претставниците:

-Колумбија, средношколска група за животната средина – Право на здрава животна средина

-Go green – Активизам за животна средина

-Нула Отпад – Градење на одржлив животен стил

-Fashion revolution – Одржлива мода

-TreeBanks – Зелени/еко работни места

-Challenger – Зелени/еко работни места

-Арно.Мк – Зелени /еко работни места

Пораката која се сподели се базира на податокот  да се инвестира во ефикасни и обновливи извори на енергија и да се намали загадувањето и да се забават климатските промени предизвикани од човекот.

Месец на хуманост општина Гази Баба

Секојдневните активности и залагања на Нула Отпад во сите општини во државата во насока на организација на системот за собирање и рециклирање на што поголема количина отпадна електронска и електрична опрема и отпадни батерии и акумулатори  во континуитет дава посакувани резултати во однос на подигнување на јавната свест за селекција и рециклирање на опасниот отпад.

Нула Отпад активен и во проектот “ Гази Баба се грижи, месец на хуманост” .

Проектот предвидува здружување и заеднички акции на повеќе од 20 здруженија на граѓани и организации во различни области со следниве цели:

-собирање на храна и  облека

-собирање на отпад од пластика, стакло, хартија

-собирање на електричен и електронски отпад

-како и чистење и уредување на јавни површини.

Грижата за здрава и чиста животна средина е приоритет на општина Гази Баба. Во насока на остварување на оваа цел Нула Отпад во соработка со општината  воспостави организиран систем за собирање на отпадна електрична и електронска опрема, кој што во континуитет ќе се спроведува во урбаните заедници и ќе придонесе кон:

  • намалување на опасниот отпад на улиците, дивите депонии и во контејнерите;
    • подигнување на јавната свест за опасниот отпад и потребата од негово организирано собирање и рециклирање, сé со цел заштита на животната средина и здравјето на луѓето.

Со информативен пулт Нула Отпад беше достапен на граѓаните за информирање и укажување на неоходноста од селекција и рециклирање на овој посебен тип на отпад и воедно беше овозможена дистрибуција на информативен флаер во тираж од 10 000 примероци до секој дом во урбаниот дел на општината.

Преку информативните флаери Нула Отпад внесе еко култура во секој дом, укажувајќи на опасностите од несоодветно тертирање на овој вид на отпад како и можноста преку еко линијата граѓаните со едноставно јавување на бесплатен, безбеден и сигурен начин  да ги исчистат своите домови од непотребната електроника.

Станува збор за придвижување на  поголема акција, организирано собирање на негабаритен и габаритен електронски отпад од домовите на граѓаните. Електричниот и електронскиот отпад (телевизори, машини за перење, бојлери и мали уреди за домаќинство) граѓаните имаа можност преку еко линијата да ги пријават и бесплатно да се ослободат од нив на начин кој не ја загрозува животната околина и човековото здравје.

Информативни постери за акцијата беа поставени и во 11 основни училишта и две централни детски градинки со вкупно 11 објекти и воедно воспоставена инфраструктура за садови за батерии со можност за организација на едукации и еколошки акции со почетокот на учебната година.

Позиционирање на еколошко однесување и обврска за задолжителна рециклажа е сериозен елемент на деловниот имиџ и углед на секоја општествено одговорна општина, додека правото на чиста и здрава животна средина е фундаментално граѓанско право и претставува услов за подобро здравје, поквалитетен и подолг живот. Секој жител има обврска да го штити, чува и унапредува екосистемот во кој што живее.