Батериите и акумулаторите се собираат посебно од комуналниот и од другите типови на отпад. Поради нивниот хемиски состав, односно тешките метали кои ги имаат во нивниот состав, тие се класифицираат како опасен отпад кој претставува големо оптоварување врз животната средина. Тие исто така содржат и вредни метали кои можат да се издвојат и повторно да се користат. Во споредба со малите батерии, автомобилските батерии (акумулаторите) имаат малку подолг животен век, но на крајот тие исто така стануваат отпад.

Доколку имате отпадни батерии и акумулатори, истите можете да ги оставите во посебни садови за отпадни батерии и акумулатори на НУЛА ОТПАД кои можат да се најдат во објектите на:

 • Нептун Стадион
 • Нептун Аеродром
 • Макпетрол бензинска пумпа – Козле
 • Макпетрол бензинска пумпа – Индустриска
 • Макпетрол бензинска пумпа – Партизанска
 • Макпетрол бензинска пумпа – Лисиче
 • Макпетрол бензинска пумпа – Ново Лисиче
 • Макпетрол бензинска пумпа – Козле
 • Макпетрол деловна зграда (дирекција)
 • Тинекс Маркети
 • Рамстор
 • Скопје Сити Мал
 • Керфур
 • Кам Маркети
 • Веро
 • Рептил Маркети (сите маркети)
 • Акус Медикус (слушни апарати)
 • Аудио БМ-МК (слушни апарати)
 • Аудитива (слушни апарати)
 • Слух 1(слушни апарати)
 • Мида Гранд Моторс
 • Општина Дојран
 • ОУ Љубен Лапе
 • ОУ Блаже Коневски
 • ОУ Браќа Миладиновци
 • ОУ Горѓија Пулевски
 • ОУ Гоце Делчев
 • ОУ Димитар Македонски
 • ОУ Лазо Ангеловски